Vetakort 2 Mg, Vetakort Nedir? Vetakort Fiyatı

✅ Bu İçerik Veteriner Hekim Sezer Özsüleyman Tarafından İncelenmiştir.

Dr. Veteriner Hekim - İstanbul Üniversitesi
2 Çocuk 1 dost babası..

Vetakort 2 Mg Nedir?

Vetakort Nedir?

Etkinliğini içeriğindeki deksametazon sodyum fosfat maddesinden alan, sadece hayvan sağlığında kullanılan kendine has kokusu olan kortikostreoid enjeksiyonluk çözeltidir. 

Vetakort 2 Mg Kullanım Amacı

Vetakort 2 mg, atlarda, sığırlarda, kedilerde ve köpeklerde,  enflamasyonu, ödemi azaltıcı ve antialerjik olarak, sığırlarda, asetonomi tedavisinde,  indigesyon, kedi ve köpeklerdeki  eklampside esas sağaltıma yardımcı olarak, sığırlarda doğumun başlamasına yardımcı olması amacıyla ve atlarda meydana gelen şok durumlarının tedavisine destek olarak kullanılmaktadır. 

Vetakort 2 Mg Kullanım Şekli ve Dozu

Veteriner hekiminiz tarafından farklı bir kullanımdan bahsedilmediği sürece, kas içi ya da yavaş bir şekilde damar içi olarak  sığır, at, dana taylarda  her 50 kg canlı ağırlık başına 1,5 ml Vetakort 2 mg kedi ve köpeklerde ise  her 10 kg canlı ağırlık başına 0,5 ml Vetakort 2 mg enjekte edilir.  Veteriner hekiminiz gerek görürse  24 ila 48 saat sonra aynı oranda doz tekrar edilebilir.

Atlarda, şok durumlarında, 4-6 mg/kg dozunda yavaş verilmesi kaydıyla damar içi yolla uygulanır.

Sığırlarda doğumu başlatmak için, gebeliğin 260. gününden sonra uygulanır. 48 – 72 saat sonra buzağılama olmazsa doz tekrar edilir.

Büyük hayvanlarda intraartikuler : 3 – 6 ml

Lokal olarak;

Küçük hayvanlarda intra ve periartikuler : 0.1 – 2 ml

1 ml’den az olan lokal uygulamalarda dozda çok hassas davranılmalı, kullanılacak olan enjektör doza uygun olarak seçilmelidir. Eklem ve bursalara yapılacak olan uygulamalar, eşit dozda synovial sıvının söz konusu bölgeden çekilmesinden sonra yapılır.

Uygulama sırasında asepsi antisepsi kurallarına mutlaka uyulmalıdır.

 

Vetakort 2 Mg Hakkında Önemli Uyarılar

Akut hipertansitivite reaksiyonu ve anaflaksi durumlarında hızlı yanıt alabilmek için kortikosteroidlerle birlikte antihistaminik veya adrenalin uygulaması gerekli olabilir.

Şokların tedavisinde, kan dolaşımını sağlamak için damar içi sıvı uygulanmalı ve asit-baz dengesini kontrol etmek için gerekli tedbirler alınmalıdır.

Tedavi süresince kortikosteroidlerin terapötik dozları hipotalamo-pituitreal adrenal axis’i baskılarlar. Tedaviye son verildiğinde adrenokortikol atrofiye kadar gidebilen adrenal yetmezlik belirtileri ortaya çıkabilir ve bu da hayvanın stres şartları ile baş edebilme yeteneğini azaltabilir. Bu nedenle tedavinin kesilmesini takiben ortaya çıkabilecek adrenal yetmezlik problemlerini minimuma indirmek için gerekli tedbirler alınmalıdır; örn. doz uygulamasının, endojen kortizol pik zamanına (köpeklerde sabah, kedilerde akşam) denk getirilmesi ve dozun dereceli olarak azaltılması gibi.

Sığırlarda doğumu başlatmak amacıyla kullanıldığında plasentanın atılamama oranı yüksektir. Bunun sonucunda metritis ve/veya subfertilite ortaya çıkabilir. Laktasyondaki ineklerde süt veriminde azalma görülebilir.

Tedavi süresince hayvanın durumu bir veteriner hekim tarafından yakından takip edilmelidir.

Atlarda laminitis tedavisinde dikkatli kullanılmalıdır. Çünkü tedavinin laminitisi daha da kötüleştirmesi olasılığı vardır. Atlarda diğer endikasyonların tedavisi esnasında laminitis ortaya çıkabilir ve bu nedenle de tedavi süresince hayvan dikkatle gözlenmelidir.

Kortikosteroidler yara iyileşmesini geciktirebilir ve bağışıklığı baskılayıcı etkileri direnci zayıflatabilir veya mevcut enfeksiyonları kötüleştirebilirler.

Bakteriyel enfeksiyon durumunda seçilen uygun antibiyotik tedavisine yardımcı olarak uygulanmalıdır.

Viral enfeksiyonlarda steroidler ya hastalığı kötüleştirir ya da hastalığın ilerlemesini hızlandırır.

üksek dozdaki tek uygulamalar genelde iyi tolere edilirken, uzun süreli kullanımlarda şiddetli yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, klinik semptomların kontrolünde, uzun veya orta süreli tedavilerde dozu minimumda tutmaya özen gösterilmelidir.

Uzun süren deksametazone tedavilerinde, protein metabolizmasında önemli değişikliklere neden olabileceğinden pozitif nitrojen dengesinin korunması için yüksek protein alımı sağlanmalıdır. Operasyon uygulaması ile birlikte kullanılacağı zaman yaraların iyileşmesinde gecikme olabileceği göz önünde tutulmalıdır.

Köpeklerde deksametazone kullanımını takiben SAP VE SGPT enzimlerinde artış, kilo kaybı, anoreksi, poliüri, polidipsi  oluşabilir. Kedi ve köpeklerde kusma, ve ishal  gözlenmektedir.  Uzun süreli kullanımlarda Cushing’s Sendromu görüldüğü bildirilmiştir. Yüksek dozlarda ve uzun süreli kullanımlarda atlarda laminitise neden olabileceği bildirilmiştir.

Artritis tedavisinde non-steroid antienflamatuar ilaçlarlar birlikte kullanıldığında tedavide additif bir etkileşme söz konusudur ve glukokortikoid dozu azaltılabilir. Anabolik steroidler veya androjenler ile birlikte kullanıldıklarında ödem riski artar.

Efedrinin yanında, aminoglutemid, fenobarbiton, fenytoin ve rifampicin gibi enzim indükleyicileri deksametazonun etkilerini azaltabilir. Atropin ve benzeri antikolinerjik ilaçlar ile birlikte uzun süre kullanıldığında intraokuler basıncı arttırabilirler

Laboratuar hayvanları üzerinde yapılan çalışmalarda; erken gebelikte verildiğinde fötal anomalilere, gebeliğin son dönemlerinde verildiğinde ise erken doğum yada yavru atmaya neden olduğu bildirilmiştir. Bu sebeple gebe hayvanlara uygulanmamalıdır. Ancak doğumun başlatılması istenirse gebelere uygulanabilir.

En son uygulamadan sonraki 21 gün içerisinde sığırlar kesime gönderilmemelidir.  Süt veren ineklerde sütler, uygulamadan sonraki 3 gün süresince insan gıdası olarak kullanılmamalıdır.

Genel Uyarılar

Veteriner hekim tavsiyesi olmadan ürünü kendi imkanlarınızla kullanmayınız.

İlaçları çocukların ulaşamayacağız yerde saklayınız.

Beklenmeyen bir yan etki görüldüğünde mutlaka hekiminize danışınız.

Vetakort 2 Mg Ambalaj Şekli

Karton kutu içerisinde 10 ml, 20ml ve 50 ml’lik flip off kapakla kapatılmış amber renkli flakon içinde satışa sunulmuştur.